Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Μια πρώτη ματιά στο φετινό Παναιτωλικό


Η ομάδα μας χθες στα Ιωάννινα έδωσε το πρώτο φιλικό από το οποίο μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Το αποτέλεσμα νικηφόρο, η εικόνα σε γενικό πλαίσιο ικανοποιητική και το TitormosNet επιχειρεί να "ακτινογραφήσει" το ρόστερ του Παναιτωλικού της νέας σεζόν σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν συν και πλην.

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι οι "προσθαφαιρέσεις" στο ρόστερ . Από την ομάδα έφυγαν οι Φάρλει Ρόσα, Κλέσιο, Ιταμπέλ, Μιγκέλ Ροντρίγκες, Μπεχαράνο, Μπράβο και ο Τσενάμο που "κρέμασε" τα γάντια του και ανέλαβε πόστο στο προπονητικό team της ομάδας. Ερώτημα πρώτο: Καλύφθηκαν τα κενά που άφησαν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές; Για να απαντηθεί αυτό θα πρέπει να διαχωρίσουμε το ποιοι από τους άνωθεν είχαν φανέλα βασικού και ποιοι όχι.

Στη θέση του βασικού και πολύ καλού πέρυσι, άσχετα από το πλήθος των καρτών που δέχτηκε, Ντάνι Μπεχαράνο ήρθε ο Σεμπάστιαν Έρικσον. Ένας ποδοσφαιριστής βαρόμετρο για τον περσινό Παναιτωλικό, διεθνής με την εθνική Βολιβίας μάλιστα, αντικαταστάθηκε από έναν παίχτη με σημαντική καριέρα σε Γκέτεμποργκ και Κάλιαρι, σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία - 29 ετών, του οποίου τα πρώτα δείγματα γραφής ως τώρα σκιαγραφούν το νέο ηγέτη της μεσαίας γραμμής του Παναιτωλικού μας, με ικανότητες τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά.

Το κενό που άφησε ο Ρόσα, ήρθε να το καλύψει ο Αργεντίνος Νικολάς Μανά. Απόφοιτος των ακαδημιών της Μπόκα, με καλή σεζόν στην Σαν Μαρτίν (Ά Αργεντινής) μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα όσο και στην κορυφή της επίθεσης υπό προϋποθέσεις. Παίκτης στο στυλ του Ντίας με λίγα λόγια, τεχνικό εξτρέμ με έκρηξη και το λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο που είχε και ο Φάρλει. Στα άκρα αγωνίζεται επίσης και ο Γούιλιαν, που είδαμε ελάχιστα πέρυσι, αλλά τα δείγματά του ήταν θετικά.

Κλέσιο, Ροντρίγκες, Ιταμπέλ, Μπράβο και Τσενάμο δεν ήταν βασικοί. Το μεγαλύτερο κενό φυσικά έμεινε στη θέση του τερματοφύλακα όπου αποκτήθηκε ο Νίκος Γιαννακόπουλος. Καλές περγαμηνές ,μιας και το 2009 η Μπλάκμπερν ξόδεψε 52 χιλιάδες για να τον πάρει από τις ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, με θητεία σε Ουντινέζε, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό, Άρη Λεμεσού και Κέρκυρα, με σωματικά προσόντα και σε ηλικία όπου μπορεί να αποκτήσει εμπειρίες και να βελτιωθεί, αποτελεί σίγουρα αξιόπιστη λύση που δημιουργεί και ανταγωνισμό για τη θέση 1 στον εξαιρετικό Δημήτρη Κυριακίδη.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους, σίγουρα ο Παναιτωλικός χρειάζεται να προσθέσει έναν ακόμη παίκτη στον άξονα, καθώς η εκτός προγράμματος φυγή του Ιταμπέλ, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Μπράβο έχουν αφήσει μεγάλο κενό, σε ένα νευραλγικό σημείο του γηπέδου που σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από κάποιο παιδί της Κ20, παραδείγματος χάρη. Προσθήκη θα μπορούσε να γίνει και στο δεξί άκρο της άμυνας, μιας και ο Μύγας είναι εκτός πλάνων, ο Κλέσιο που αγωνιζόταν σε όλη την πτέρυγα έφυγε, επομένως απέμειναν μόνο οι Μαρινάκης και Γιαννιώτης.

Ερώτημα δεύτερο: Πού υστερούμε και πού είμαστε καλυμμένοι; Συνοψίζοντας, κενά εντοπίζονται στις θέσεις του δεξιού οπισθοφύλακα, του κεντρικού χαφ. Πλήρεις εμφανίζονται οι θέσεις στο αριστερό άκρο (Τσοκάνης - Ρότσα - Παρράς - Λιάβας), στο κέντρο της άμυνας (Άργκους - Μιχάι - Χαντάκιας - Μαλής) και μπροστά (Μάζουρεκ - Ντίας - Γουίλιαν - Μανά - Μοράρ) αν και ίσως θα μπορούσαμε να τονίσουμε την έλλειψη ενός παίκτη περιοχής με τα χαρακτηριστικά του Μοράρ. Μεγάλο συν για τον φετινό Παναιτωλικό θα είναι το δίδυμο Πάουλο - Έρικσον. Οι προσθήκες των Κόκκορη - Αγρόδημου περισσότερο ως επενδύσεις για το μέλλον μπορούν να χαρακτηριστούν, ιδίως ο πρώτος που δεν έχει ακόμη πατήσει τα 20. Φαίνεται να υπάρχει διάθεση να γίνει εντατική δουλειά και να δοθούν ευκαιρίες σε παιδιά όπως ο Μαλής, ο Λιάβας (διεθνής με τις μικρές εθνικές ήδη), ο Παρράς, ο Βασιλούδης ή ο Γιαννιώτης με την ελπίδα να εξελιχθούν όπως οι Μιχάι και Χαντάκιας.

Ερώτημα τρίτο: Από προπονητικής άποψης πώς φαίνονται τα πράγματα; Η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δέλλα φαίνεται ότι βαδίζει σε καλό δρόμο από πέρυσι κιόλας, είναι ακόμα ωστόσο πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για στόχους ή για να εκθειάσουμε την ομάδα από μία νίκη σε ένα φιλικό. Διάθεση υπάρχει, δουλειά γίνεται και αυτό φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων αλλά σίγουρα χρειάζονται ορισμένες προσθήκες ακόμη για να χαρακτηριστεί το ρόστερ πλήρες. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των διαδικασιών της αναδιάρθρωσης και το αν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Λίγκας - Βασιλειάδη.