Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Ανάλυσέ το: Το πρόγραμμα του Παναιτωλικού


Αφού περάσαμε τα δυόμιση τρίτα του καλοκαιριού μέσα σε κουβέντες και παραφιλολογία για το τι θα ξημερώσει για το χιλιοταλαιπωρημένο ελληνικό πρωτάθλημα, φθάσαμε τελικά στην ημέρα της λύτρωσης. Έπεσαν υπογραφές, ορίστηκαν ημερομηνίες και, ω ναι, έγινε η κλήρωση. Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ποιον θα τεθεί αντιμέτωπος ο Παναιτωλικός στις 25 Αυγούστου, στη σέντρα της νέας σεζόν, αλλά και στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Πάμε λοιπόν να δούμε το πρόγραμμα της ομάδας και να επιχειρήσουμε μία πρώτη ανάλυση.(Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε αναρτημένο επί μονίμου βάσεως ΕΔΩ)

Καταρχάς να το ξεκαθαρίσουμε: Εύκολο πρόγραμμα δεν υπάρχει. Κάθε χρονιά, σε κάποιο σημείο του πρωταθλήματος η ομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει διαδοχικά τους "μεγάλους" ή κάποιους από αυτούς. Επίσης εύκολο ή δύσκολο μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόγραμμά σου αναλογικά με το βάθος που έχεις στον πάγκο. Σε ένα, θεωρητικά, εύκολο αγώνα ας πούμε μπορείς να αντιμετωπίσεις δυσκολίες αν η ομάδα ταλαιπωρείται από τραυματισμούς.

Το πρόγραμμα που έχει ο Παναιτωλικός του δίνει την ευκαιρία να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα. Αφετηρία με δύο εντός έδρας αγώνες, με αντιπάλους στα μέτρα του.  Έχει τα φόντα για καλή εκκίνηση γιατί η ομάδα, όπως φαίνεται και μέχρι τώρα στην προετοιμασία είναι "δεμένη", λόγω της διατήρησης του περσινού κορμού

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η έδρα. Κακώς, τα τελευταία χρόνια ο Παναιτωλικός χάνει βαθμούς στο ίσωμα, από χαζά ματς στο Αγρίνιο (βλέπε Λεβαδειακός πέρυσι). Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει. Για να έχει προοπτική για το βήμα παραπάνω η ομάδα πρέπει να κάνει το απόλυτο ή να χάσει 1-2 ματς στην έδρα της. Κομβική θα είναι και η παρουσία του κόσμου. Φθηνά διαρκείας υπάρχουν, κλίμα συσπείρωσης επίσης, θα είναι αδικαιολόγητη η απουσία του Αγρινιώτη από το κλουβί.

Αν μέχρι τη 10η αγωνιστική ο Παναιτωλικός εκμεταλλευτεί στο έπακρο την έδρα του θα έχει εξασφαλισμένους από 10 (λέω εγώ με μερικά χηνάρια) έως 15 στην καλύτερη περίπτωση βαθμούς. Και απέναντι σε αντιπάλους που τους "έχει". Μπορεί μετά να κυνηγήσει τα εκτός και να είναι χωρίς άγχος στις αγωνιστικές που αντιμετωπίζει σερί ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Σε αυτά τα ματς σίγουρα για λόγους ψυχολογίας θα πρέπει η ομάδα να παρουσιαστεί διαφορετική συγκριτικά με πέρυσι και να αποφύγει ήττες με μεγάλα σκόρ.

Θα χρειαστεί σίγουρα καλή διαχείριση του ρόστερ από τον Δέλλα και τουλάχιστον 1-2 προσθήκες ακόμα. Το λέμε αυτό γιατί πρέπει να βγει όσο πιο ανώδυνα γίνεται η "κοιλιά" που συνήθως κάνουν σε κάποια φάση της σεζόν όλες οι ομάδες. Θα χρειαστεί σίγουρα και τύχη. Τύχη που και πάλι πέρυσι ο Παναιτωλικός σε ματς όπως με τη Λαμία, τον Απόλλων, τον Παναθηναϊκό κλπ δεν την είχε. 

Όλα τα παραπάνω εφόσον γίνουν θα είναι η τέλεια σεζόν... Δύσκολο; ΝΑΙ. Ακατόρθωτο; ΟΧΙ.