Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

Διαφωνία Superleague - Football League για την αναδιάρθρωση


Το ζήτημα που μονοπωλεί τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των φιλάθλων δεν είναι άλλο από το τι μέλλει γενέσθαι με την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών και την κατ' επέκταση υπογραφή τηλεοπτικής συμφωνίας της Λίγκας με τη σύμπραξη ΕΡΤ - NOVA υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη.

Ο Υφυπουργός έχει απλώσει στο τραπέζι ένα ποσό της τάξης των 250 εκ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, εφόσον όλα πάνε κατ' ευχήν ζητώντας συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Βέβαια, το όλο σκηνικό δεν αφορά μόνο τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας αλλά και της δεύτερης, η οποία θα βγει από το καθεστώς ανασφάλειας και θα εξασφαλίσει και αυτή σταθερή χρηματοδότηση και ένα σαφώς πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο που θα εξαλείψει φαινόμενα ομάδων που αποσύρονταν από την κούρσα του πρωταθλήματος στου δρόμου τα μισά (και ιδίως ομάδων που την προηγούμενη σεζόν είχαν υποβιβαστεί από την Superleague, όπως π.χ η Βέροια).


Η συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών θα σημάνει τη θεσμοθέτηση αυστηρού ποινικού κώδικα, θα περιορίσει τα φαινόμενα υπερβολικών δανεισμών, θα επιβάλλει αυστηρούς οικονομικούς ελέγχους στις ΠΑΕ ενώ θα οδηγήσει σε αλλαγές στον αριθμό των ομάδων ανά κατηγορία. Εδώ εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα από την ώρα που ξανατέθηκε στο τραπέζι η πρόταση Βασιλειάδη.

Η Superleague επιθυμεί τον υποβιβασμό 3 ομάδων και την άνοδο 1 από την δεύτερη κατηγορία, ώστε οι ομάδες του χρόνου να μειωθούν. Η Football League επιθυμεί την άνοδο 2 ομάδων και αν όχι αυτό, τότε να δώσει αγώνα μπαράζ ο δεύτερος με τον προτελευταίο της μεγάλης λίγκας. Η διαφωνία αυτή φαίνεται ότι θα ρυθμιστεί από απόφαση της ΕΠΟ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας το να υπάρξει συμφωνία καθώς θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και σαφές οργανωτικό πλαίσιο για τις επαγγελματικές κατηγορίες, σε μία χρονική στιγμή που σχεδόν η μισή Superleague είναι χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο...

Στην παρούσα φάση, οι όποιες φήμες για εναλλακτικές παραμένουν φήμες. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα περί εμπλοκής ιδιωτικών καναλιών αλλά μέχρι στιγμής η μοναδική απτή πρόταση είναι αυτή του Υφυπουργού. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν από Δευτέρα...