Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Tηλεοπτικά και Παναιτωλικός


Υπογράφτηκε χθες η συμφωνία μεταξύ των επτά και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Συμφωνία που εξασφαλίζει τηλεοπτική στέγη στις ομάδες που μέχρι τώρα δεν είχαν, σταθερή χρηματοδότηση και ενδεχόμενα μπόνους που μπορούν να αποφέρουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία των συλλόγων. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Βγήκε κερδισμένος ο Παναιτωλικός από αυτή τη συμφωνία;

Η απάντηση είναι προφανώς ναι. Ο Παναιτωλικός εξασφάλισε ένα ποσό κοντά στα 1,7 εκατομμύρια το χρόνο (η συμφωνία είναι 1+1), ενώ υπάρχει η προοπτική να επιβραβευθεί για διάφορα "έξτρα". Και εξηγούμαστε: Χρησιμοποίηση νεαρών Ελλήνων, "καθαροί" οικονομικοί έλεγχοι, αποφυγή κρουσμάτων βίας και πολλά ακόμη. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα δηλαδή η ομάδα να βάλει στα ταμία της πάνω από 2 εκατομμύρια ανά σεζόν. Σε θεωρητικό επίπεδο, πρόκειται για ποσό που θα το εισπράξει σε συμφωνημένη και προκαθορισμένη χρονική στιγμή/-ες - αντίθετα με τις τακτικές καθυστερήσεις πληρωμών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια από τη NOVA, κάτι που επανειλημμένα είχε θίξει η ομάδα μας. Σε κάθε περίπτωση ο Παναιτωλικός έχει κερδίσει τουλάχιστον μία σεζόν με εξασφαλισμένα έσοδα. Τέλος, τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολύ πιθανό να δρομολογήσουν άμεσες εξελίξεις στο μεταγραφικό μέτωπο, επιτρέποντας στους ιθύνοντες να προχωρήσουν σε μία ακόμη προσθήκη στο ρόστερ τουλάχιστον.

Αναφορικά με τις όποιες αντιδράσεις, δεν υπάρχει λόγος ο περήφανος λαός του Παναιτωλικού να ασχολείται ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε. Και εξηγούμαστε πάλι: Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται με ανακοινώσεις ή διαρροές από τους "μεγάλους", φερειπείν τον Ολυμπιακό, διότι αν μη τι άλλο, αν υπάρχουν ΠΑΕ σε αυτή τη χώρα που έχουν εξυπηρετηθεί τόσο ως προς τι οφειλές τους στο δημόσιο, τόσο αναφορικά με τα γηπεδικά τους ζητήματα ή ως προς οτιδήποτε άλλο, αυτές είναι οι "μεγάλες". Όσο για τους δε, δηλαδή τις υπόλοιπες ομάδες που είναι ίδιου βεληνεκούς με τον Παναιτωλικό,  φερειπείν τον ΟΦΗ, απλώς "κλωτσάνε" γιατί βιάστηκαν να υπογράψουν με πολύ λιγότερα λεφτά στη NOVA.

Δεν χρειάζεται να απολογηθεί κανείς επειδή ο Παναιτωλικός υπέγραψε στην κρατική τηλεόραση. Γιατί πολύ απλά μετά μπλέκουμε σε πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες. Κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι τα λεφτά που θα εισπράξουν οι ομάδες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλήθεια, ακόμη και αν ισχύει αυτό, ας μας πει κάποιος πώς παραγράφησαν παλαιότερα χρέη του Ολυμπιακού, πώς πήγε να χτίσει ο Παναθηναϊκός το γήπεδο στο Βοτανικό, πώς χτίζει τώρα γήπεδο η ΑΕΚ με τη συνδρομή της περιφέρειας Αττικής κλπ κλπ. Αντίθετα κάποιος άλλος, μπορεί να πιστεύει τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού, ότι το κεφάλαιο προέρχεται από τη φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών. Ευχής έργον να συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι μία. Χωρίς συμφωνία το κράτος έβγαινε χαμένο και η Λίγκα επίσης. Απώλεια εσόδων θα είχαν και οι δύο και στην τελική το υποβαθμισμένο προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα Τάρταρα θα περνούσε στο Έρεβος. Ας δουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τη συμφωνία αυτή ως αφετηρία για κάτι καλύτερο..