Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Το «εργαλείο» και ο «στρατιώτης»


Η νίκη απέναντι στον Απόλλωνα δεν ήρθε ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα. Ο Παναιτωλικός «τα χρειάστηκε» για τα καλά. Πήρε όμως αυτό που ήθελε και μπορεί να ατενίζει αισιόδοξα τη συνέχεια. Με αφορμή τον χθεσινό αγώνα, το TitormosNet στέκεται στην παρουσία του Χόρχε Ντίας αλλά και του Τάσου Τσοκάνη.

Αμφότεροι αποτελούν δύο σημαντικότατες μονάδες. Κάθε προπονητής θέλει να έχει στο ρόστερ του παίκτες με τέτοια εργατικότητα. Πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές που «καταπίνουν» απίστευτα χιλιόμετρα και μπορούν να συνεισφέρουν στο παιχνίδι της ομάδας από διαφορετικές θέσεις. Ο μεν Ντίας έχει αγωνιστεί κυριολεκτικά παντού από τη μέση και μπροστά, με τις τελευταίες του εμφανίσεις ως «8» να είναι εξαιρετικές. Ο δε Τσοκάνης έχει αγωνιστεί και ως «6» αλλά όποτε κλήθηκε να αγωνιστεί και στη φυσική του θέση, κυρίως, στα αριστερά της άμυνας ήταν αξιόλογος.

Ο Ουρουγουανός μετρά 13 συμμετοχές φέτος. Σε αυτές έχει κλέψει τη μπάλα περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη της ομάδας: 35 φορές. Έχει μοιράσει μία ασίστ ενώ αν και δεν έχει σκοράρει, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της ομάδας τον έχουν φέρει σε ένα χώρο στον οποίο έχει κάνει τρομερή δουλειά. Η σωματοδομή του τον βοηθά στο να τρέχει ακατάπαυστα, μαρκάροντας και καλύπτοντας χώρους. Η ταχύτητά του επιτρέπει στην ομάδα να κινεί γρήγορα την μπάλα και να έχει «ανάσες» σε ένα κέντρο όπου ο έτερος Λουσέρο «κουβαλά» 34 χρόνια στην πλάτη του. Ο ταχύς εξτρεμ της περσινής σεζόν με την έφεση στο σκοράρισμα έχει μεταμορφωθεί σε έναν ολοκληρωμένο χαφ που συνδράμει τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά: «Εργαλείο».

Από την άλλη μεριά, ο Τσοκάνης μετρά 8 συμμετοχές, όσες και ο έτερος αριστερός οπισθοφύλακας, Λουίς Ρότσα. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τους δύο παίκτες. Άλλα προσόντα και αρετές ο ένας, άλλα ο άλλος. Όπως αναφέρθηκε και στην κριτική, ωστόσο, στη θέση αυτή υπάρχει ευχάριστος πονοκέφαλος. Ο Τάσος ανασταλτικά είναι φοβερός. Μετρά 17 κλεψίματα ενώ έχει και αυτός 1 ασίστ. Ότι έχει να δώσει στο γήπεδο το δίνει. Μαχητικός, τρεχαντήρι, προσηλωμένος στα καθήκοντά του: «Στρατιώτης».

Και οι δύο παίκτες είναι εκεί κάνοντας τα πάντα, όποτε και όταν τους ζητηθούν. Τέτοιας κοπής ποδοσφαιριστές είναι χρήσιμοι σε κάθε ομάδα και ο Παναιτωλικός είναι ευτυχής που τους διαθέτει στο ρόστερ του...