Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Περί Κυπέλλου και προτεραιοτήτων...


Η χθεσινή μεγάλη πρόκριση του ΠΑΣ Λαμία επί του Ολυμπιακού, μέσα στον Πειραιά, φέρνει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο για τον κόσμο του Παναιτωλικού το ζήτημα του Κυπέλλου, ενός θεσμού που η ομάδα επιδεικτικά αρνείται να πάρει στα σοβαρά αφού «προτεραιότητα είναι το πρωτάθλημα». Αφού λοιπόν η επιλογή αυτή... έγινε, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, απέναντι σε μία ομάδα που αγωνιζόταν για το Κύπελλο μέσα στην εβδομάδα, αν παρουσιαστεί ο Παναιτωλικός κατώτερος των περιστάσεων.

Δεν χρειάζεται να μακρηγορούμε. Μία καλή πορεία στο Κύπελλο χρειάζεται προσήλωση, διαχείριση και πλάνο. Το αποτυχημένο πλάνο του Παναιτωλικού -για μία ακόμη χρονιά- ήταν να δώσει στο Κύπελλο ευκαιρίες σε παίκτες μικρότερης ηλικίας ή ίδιου επιπέδου με τους αντιπάλους (βλέπε π.χ Ιεράπετρα ή Κισσαμικός). Φυσικά και ένας ακόμη ντροπιαστικός αποκλεισμός σκόρπισε τη στεναχώρια και τον εκνευρισμό στον κόσμο. Να όμως που η Λαμία και η Τρίπολη είναι στους «4», κυνηγούν με τις όποιες δυνατότητες και αξιώσεις έχουν το τρόπαιο -που σημαίνει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή έξοδο- και «χτίζουν» την ιστορία τους: Οι Φθιωτοί απέκλεισαν τον Ολυμπιακό και επέστρεψαν στη Λαμία, όπου τους υποδέχτηκαν 100 άτομα. Θυμηθείτε λίγο τι υποδοχές είχε ο Παναιτωλικός πριν μερικά χρόνια... Για ανόδους.

Από ομάδες σαν τη Λαμία, ο Παναιτωλικός δεν έχει να ζηλέψει κάτι. Τέτοιου είδους επιτυχίες, όμως, ναι, θα πρέπει να τις ζηλέψει και να σταματήσει επιτέλους ο οργανισμός να απαξιώνει τον ίδιο του τον εαυτό. Η Λαμία μέχρι πριν 2 αγωνιστικές «χαροπάλευε» να σώσει την κατηγορία. Είχε ως προτεραιότητα το Κύπελλο; Όχι. Αλλά δεν το εγκατέλειψε κιόλας... Κάτι που ο Παναιτωλικός δυστυχώς έκανε και κάνει.

Κυριακή λοιπόν ραντεβού στην Τρίπολη, με τον Αστέρα να έρχεται από μεσοβδόμαδο αγώνα για το Κύπελλο, που ο Παναιτωλικός δεν είχε προτεραιότητα. Απαίτηση όλων; Να δούμε 11 παίκτες που όντως θα αφήσουν και την ψυχή τους στο χορτάρι για την προτεραιότητα του Πρωταθλήματος. Ειδάλλως; Να 'χαμε να λέγαμε...