Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Επιχείρηση... «Μπαρμπόσα»


Η χθεσινή μεγάλη νίκη του Παναιτωλικού επί του Πανιωνίου μόνο ικανοποίηση και χαρά μπορεί να σκόρπισε στις τάξεις του κόσμου, που ξημέρωσε βλέποντας σε... επανάληψη τα 5 γκολ στον ύπνο του. Η πρόταση για τον Γουίλιαν έγινε γνωστή μέσα από το TitormosNet το πρωί και λίγο αργότερα η ίδια η Π.Α.Ε Παναιτωλικός επιβεβαίωσε την πώληση του παίκτη...

Υπό άλλες συνθήκες, αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα η πώλησή του για τον περισσότερο κόσμο. Ο Γουίλιαν, αν και είναι ένας αρκετά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, δεν διένυε και καμιά σεζόν που να πει κανείς ότι «βγάζει μάτια». Σε 22 συμμετοχές είχε 3 γκολ και 2 ασσίστς. 

Το όλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ανακοινώνεται η πώληση ενός παίκτη λίγες ώρες αφότου έχει δηλώσει ο προπονητής της ομάδας ότι «πάμε να κυνηγήσουμε την Ευρώπη με όλες μας τις δυνάμεις». Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να λέει ο Δέλλας κάτι τέτοιο και η ομάδα να παραχωρεί έναν παίκτη που λογίζεται στους βασικούς της; Και φυσικά, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθεί το κενό του, μιας και δεν είμαστε σε μεταγραφική περίοδο...

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά και ψύχραιμα: Είναι απώλεια για τον Παναιτωλικό η αποχώρηση του Γουίλιαν; Είναι. Είναι κέρδος για τον Παναιτωλικό η πώληση του παίκτη; Είναι. Υπάρχουν τα συν, υπάρχουν και τα πλην.

Στην παρούσα φάση, εφόσον κυνηγάς όποιες πιθανότητες έχεις για την υπέρβαση -δια στόματος προπονητή πάντα- θες όσες το δυνατόν περισσότερες επιλογές έχεις διαθέσιμες. Η αποχώρηση του Γουίλιαν (που εκ των πραγμάτων θα έχανε λόγω τιμωρίας ΑΕΚ και Ολυμπιακό) αναγκάζει τον Δέλλα να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του: Η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι να πάει ο Ντίαζ στη φυσική του θέση, στα «φτερά» και στον άξονα θα δούμε τους Γκούγκα, Λουσέρο, Πάουλο, Τσιγγάρα. Ουσιαστικά η απώλεια έγκειται σε περίπτωση που τιμωρηθεί ή τραυματιστεί κάποιος εκ των Μανά/Ντίαζ.

Από εκεί και πέρα, το συμβόλαιο του παίκτη εξέπνεε. Επιθυμία του ήταν να αποχωρήσει μιας και η πρόταση που είχε ήταν άκρως συμφέρουσα για τον ίδιο. Όπως και στην περίπτωση του Ρότσα, ο Παναιτωλικός εισπράττει, με τις «διαρροές» της Π.Α.Ε να αφήνουν να εννοηθεί ότι μπήκαν στα ταμεία του συλλόγου καλά λεφτά, προσθέτοντας την πώληση του παίκτη δε δίπλα σε άλλες «περήφανες» πωλήσεις (Μαρτίνες, Ουάρντα κλπ). Παράλληλα, οι ίδιες «διαρροές» παρουσιάζουν ως μικρή την απώλεια του παίκτη, ελέω και της τιμωρίας που κουβαλά.

Εκεί ξεκινά και η «γκρίνια» του κόσμου που επιθυμεί να μάθει τι έχει λαμβάνειν ο Παναιτωλικός από αυτή τη συμφωνία ενώ δεν μπορεί να δει την αποχώρηση ενός παίκτη με καλό μάτι τη στιγμή που το βάθος του ρόστερ δεν είναι δα και μεγάλο. 

Το πώς ορίζεται το «καλά λεφτά» είναι υποκειμενικό, αλλά σίγουρα ο Παναιτωλικός θα είχε ικανοποιητικό κέρδος για να επιτρέψει τη μετακίνηση. Σίγουρα καταγράφεται στα συν το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός έχει μεθοδικά ξεκινήσει να εισπράττει χρήματα από παίκτες που έφερε με μικρό κόστος, ανοίγοντας παράλληλα «πόρτες» σε νέες αγορές. Η ομάδα έχει μπροστά της δύσκολους αγώνες και πρέπει προσηλωμένα να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Μακάρι οι όποιες αμφιβολίες του κόσμου να διαψευστούν.

Εν κατακλείδι, στην πώληση του Γουίλιαν η κατάσταση έχει τα θετικά της έχει και τα αρνητικά της. Σε κάθε περίπτωση, καλή συνέχεια να έχει στην καριέρα του ο παίκτης, να πετύχει η ομάδα τους στόχους της (και εδώ ελπίζουμε η απουσία του να μην κοστίσει) και να πιάσουν τόπο τα όποια χρήματα έφερε.

Υ.Γ: Καλές οι πωλήσεις, καλά τα έργα στο γήπεδο, η ομάδα (το ρόστερ) πρέπει να μπει στο «κάδρο» ως κύριο στοιχείο και όχι ως background. Ο Παναιτωλικός φέτος έχει ήδη πουλήσει δύο παίκτες και η ίδια η ομάδα έχει -δίχως να αποκαλύπτονται ποσά- εννοήσει ότι είναι ικανοποιημένη από τα έσοδα. Ας επενδυθούν αναλόγως.