Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019

Nα γίνει μάθημα...


Αν και δεν συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με εξωγηπεδικές καταστάσεις, αυτή τη φορά θα κάνουμε μία εξαίρεση. Τα χθεσινά βιώματα για το Αγρίνιο και τον Παναιτωλικό πρέπει να μείνουν αποτυπωμένα στο μυαλό όλων. Ναι, αναφερόμαστε στην παρουσία των φίλων του Π.Α.Ο.Κ στο γήπεδο και στην πόλη και το κλίμα που έντεχνα δημιουργήθηκε...

Τι κι αν είχε βγει απαγορευτικό από τον Υπουργό; Τι κι αν υπήρχαν μπλόκα; Σε λιγοστές περιπτώσεις άλλωστε η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της απόλυτα σωστά. Οι νόμοι στην Ελλάδα δεν γίνονται σεβαστοί. Από χθες, δεν εκφραζόταν καμία ανησυχία από την ΕΛ.ΑΣ για ενδεχόμενη μετακίνηση φίλων του Π.Α.Ο.Κ. Ανεπίσημα πάντα. Από χθες βανάκια έφθαναν στην πόλη. Και σήμερα. Από τις επαρχιακές, όχι από τις εθνικές οδούς, που είχαν μπλόκα. 

Σε κάθε περίπτωση, δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να πάει να πιει τον καφέ του όπου θέλει. Για να έρθει όμως ένας άνθρωπος από τόσο μακριά σημαίνει ότι είναι σίγουρος ότι θα μπει στο γήπεδο. Μέχρι το μεσημέρι οι φίλοι του Δικεφάλου άφησαν άπλετο χρήμα στα μαγαζιά της πόλης, δίχως να δημιουργηθεί το παραμικρό. Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ.

Τα όσα έγιναν εκτός γηπέδου, γιατί εντός, πρυτάνευσε η λογική, είναι απολύτως καταδικαστέα. Αλλά...

Πρόβλημα νούμερο ένα: Φταίμε εμείς οι ίδιοι, γύρω από τον Παναιτωλικό και ο Παναιτωλικός ο ίδιος. Λίγα χρόνια πίσω, σε τέτοιο παιχνίδι, δε θα έπεφτε καρφίτσα. Αυτό είναι συνάρτηση του χάσματος που έχει προκύψει από «αμαρτίες» του παρελθόντος, της ΕΡΤ, της στασιμότητας, της λανθασμένης νοοτροπίας πολλών φιλάθλων, γενικά πολλών παραγόντων. Από τη Γαύδο να ερχόταν Παοκτσής δεν θα έβρισκε εισιτήριο ούτε για πλάκα αν ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Πρόβλημα νούμερο δύο: Φταίει η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ των αρμοδίων. Τι ρόλο παίζει η ΕΛ. ΑΣ ας μας εξηγήσει κάποιος. Υπεύθυνος Ασφαλείας υπάρχει στην Π.Α.Ε; Κι αν ναι τι κάνει; Πώς είναι δυνατόν να βρέθηκαν πυρήνες Παοκτσήδων στη μεγάλη κερκίδα; Για ποιο λόγο η προπώληση από το VIVA να είναι ανοιχτή προς όλους; Αγόρασε εισιτήριο ΟΠΟΙΟΣ ήθελε. Αν δεν «έκλεινε» η προπώληση για τη μικρή θα είχαμε σκηνικά Ιωαννίνων (πέρυσι). Πώς είναι δυνατόν να τραμπουκίζονται δημοσιογράφοι της ΕΡΤ; Πώς είναι δυνατόν να προξενούνται τόσα προβλήματα σε κατόχους εισιτηρίων διαρκείας; Είναι ένα θέμα που η διοίκηση πρέπει να το κοιτάξει. Ανεπίτρεπτο.

Πρόβλημα νούμερο τρία: Ο Π.Α.Ο.Κ, όσο κι αν «χτυπιούνται και ωρύονται» οι συμπαθείς κατά τα άλλα, Βορειοελλαδίτες, δεν δέχεται πόλεμο από το σύστημα. Όπως ο Ολυμπιακός πριν από αυτόν, όπως ο Παναθηναϊκός πριν από αυτόν, όπως η Α.Ε.Κ πριν από αυτόν, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Και δεν μιλάμε για Κ.Ε.Δ ή οτιδήποτε. Στην Ελλάδα δεν παίρνεις αλλιώς πρωτάθλημα. Ο ισχυρός επιβάλλει την -πάσης φύσεως- τρομοκρατία του για να υπερισχύσει. Και με τις ευλογίες των αρμόδιων-αναρμόδιων...

Αποτέλεσμα; Οι προκλητικότατοι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ δεν άργησαν να «ανάψουν τη σπίθα» και να επιβεβαιώσουν το «όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση». Σπασμένα αμάξια, καταστήματα, αναστάτωση, πρωτόγνωρες καταστάσεις στο γήπεδο, συμπλοκές, ντόρος και κακό για την πόλη και για αυτούς που διαπίστωσαν ότι το Αγρίνιο δεν είναι Λιβαδειά. Κατακριτέα απόλυτα, ξαναλέμε όλα αυτά, είναι εικόνες που δεν έχουν θέση στον αθλητισμό.

Τα χθεσινά γεγονότα είναι ένα πολύ μεγάλο μάθημα για τον Παναιτωλικό, ως οργανισμό και ομάδα, αλλά και για το Αγρίνιο. Και οι τέσσερις μεγάλοι, μηδενός εξαιρουμένου, θα μπορούσαν να κάνουν τα ίδια. Ο Παναιτωλικός εντός κι εκτός γηπέδου διατράνωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει «μαγαζάκι» κανενός, ότι χρώμα κι αν έχει η φανέλα του. Και όποιος αναγνώστης εδώ διαφωνεί ή εγείρει ενστάσεις να αποχωρήσει αμέσως: ΜΟΝΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Για αυτό και έγινε ότι έγινε χθες. 

Ο Παναιτωλικός και ο Φώτης Κωστούλας θα συνεχίσουν να πορεύονται σε αυτόν τον δρόμο. Εξακολουθούμε να είμαστε η όαση μέσα στο βούρκο. Και όσοι έδωσαν το παρόν στο γήπεδο χθες (γιατί αφαιρώντας τους φιλοξενούμενους οπαδούς ήταν λίγο κάτω από τους 3.000) αυτό στηρίζουν. Το ζήτημα είναι να γίνει το μάθημα αντιληπτό. Η εικόνα της κατεβασμένης σημαίας -κατόρθωμα δα, των υλικών ζημιών στην πόλη, οι αντεγκλήσεις στη μεγάλη κερκίδα και τα δημοσιογραφικά, όλα.  Να αποτυπωθούν στη συνείδηση διοίκησης και απλού κόσμου. ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΑ-ΜΑΓΚΙΚΑ-ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΑ.

Η Π.Α.Ε να φροντίσει ορισμένα πράγματα καλύτερα, πράγματα που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Παράλληλα, να φροντίσει να φέρει ξανά κοντά τον κόσμο της και αυτός με τη σειρά του να αφήσει τον καναπέ του και να σταματήσει να κρίνει από την Χ καφετέρια στο κέντρο. Όποιος ήταν γήπεδο ένιωσε ότι υπήρχε μετά από πολύ καιρό παλμός. Σημαιάκια, συνθήματα, αναβρασμός. Σε όλες τις κερκίδες μεν, αλλά άδεια καθίσματα και παοκτσήδες δε.

Το μεγαλύτερο καλό που έχει γίνει στο Αγρίνιο είναι ο κόσμος απέκτησε την παιδεία να συνυπάρχει στο γήπεδο με άλλες... φάρες. Τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα να μπουν εκεί που θα φιλοξενούνται ΑΥΣΤΗΡΑ οι φιλοξενούμενοι οπαδοί. Το πέταλο πρέπει να είναι ένα και να δίνει παλμό στην ομάδα. Και να ξαναγίνουμε ένα: διοίκηση, ομάδα, κόσμος: Παναιτωλικός πριν 5-6 χρόνια. Όταν είμαστε ένα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρωτίστως να γίνουν πολλά...

Ο Παναιτωλικός τους πονάει. Είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα που «φτύνουν αίμα» για να τη νικήσουν. Και για αυτό όλοι μας βλέπουν ως «ψυχοπαίδι» άλλων. Ο Παναιτωλικός τους πονάει. Είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα που δεν πάει με τον Ιβάν, που δεν πάει με τον Βαγγέλη, που δεν πάει με τον Δημήτρη, που δεν πάει με τον Γιάννη. Καταλάβετε όλοι τι είναι ο Παναιτωλικός και τι πρεσβεύει. Αν δεν μπορείτε είστε πολύ λίγοι για αυτόν. Κάτι ματς σαν το χθεσινό είναι οι αποδείξεις. Να γίνει μάθημα...