Τρίτη, 9 Απριλίου 2019

Ο «χάρτης» της αναδιάρθρωσης


Πιστά το TitormosNet σας μετέφερε καιρό τώρα τις εξελίξεις στο ζήτημα της πολύκροτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επιμέναμε, βάση πάντα του ρεπορτάζ και των πληροφοριών, ότι αυτή προχωρά κανονικά και σας μεταφέραμε και το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός παρακολουθούσε... διακριτικά τις όποιες εξελίξεις, όντας σταθερός σε αυτό που είχε δεσμευτεί πέρυσι. Με την αναδιάρθρωση να είναι πλέον γεγονός, το TitormosNet σας πληροφορεί για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

SUPER LEAGUE 1

Ας τα βάλουμε κάτω: Αρχικά η Super League μετονομάζεται σε Super League 1. Θα απαρτίζεται από 14 ομάδες. Οι 12 που παραμένουν, ο ΝΠΣ Βόλος που προβιβάστηκε ως πρωταθλητής από τη Football League και τον νικητή του μπαράζ μεταξύ 13ου από τη Super League και του 2ου της Football League (με τις παρούσες συνθήκες ο νικητής του ζευγαριού ΠΑΣ Γιάννινα - Πλατανιάς).

Ως προς τα τηλεοπτικά της συγκεκριμένης κατηγορίας; Οι 7 της Ε.Ρ.Τ συνεχίζουν και του χρόνου στην κρατική τηλεόραση, με τα ίδια ακριβώς χρήματα. Π.Α.Ο.Κ και Πανιώνιος έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν με NOVA ή Ε.Ρ.Τ νέα σύμβαση, μιας και η παλιά τους εκπνέει. Το τηλεοπτικό τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:
 • Ολυμπιακός - 5.500.000 €
 • Α.Ε.Κ - 5.000.000 €
 • Π.Α.Ο.Κ - 4.200.000 € (εκπνέει)
 • Παναθηναϊκός - 4.150.000 €
 • Άρης - 1.992.000 €
 • Ατρόμητος - 1.887.000 €
 • Α.Ε.Λ - 1.675.000 €
 • Ξάνθη - 1.660.000 €
 • Παναιτωλικός - 1.535.000 €
 • Πανιώνιος - 1.500.000 € (εκπνέει)
 • Αστέρας - 1.500.000 €
 • Λαμία - 1.400.000 €
 • Απόλλων - 1.400.000 €
 • Λεβαδειακός - 1.100.000 €
 • Ο.Φ.Η - 1.100.000 €
 • ΠΑΣ Γιάννινα - 900.000 €

SUPER LEAGUE 2

Πρόκειται για τη νέα κατηγορία που θα διαμορφωθεί, υπό την οργανωτική ευθύνη της Football League. Θα απαρτίζεται από 12 ομάδες: Οι τρεις που θα υποβιβαστούν από τη φετινή Super League, ο χαμένος των μπαράζ και οι θέσεις 3-10 της φετινής Football League. Ως προς τα τηλεοπτικά, το συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα προβάλλεται από την Ε.Ρ.Τ με εγγυημένο συμβόλαιο 800.000 € για κάθε ομάδα, πλην του Απόλλωνα Σμύρνης που θα λαμβάνει 1.500.000 €, βάσει της ισχύουσας συμφωνίας του με την κρατική τηλεόραση. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι μιλάμε για χρήματα που επιτρέπουν τη βιωσιμότητα στους συλλόγους, με καταστάσεις... Καλλονής να αποφεύγονται.


*Η μορφή της Super League 1 και 2 δεν έχει καθοριστεί. Δηλαδή δεν ξέρουμε ακόμη από πόσους γύρους θα αποτελούνται τα πρωταθλήματα, αν θα υπάρχουν play offs ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό θα ξεκαθαρίσει μετά από τα προσεχή Δ.Σ των αρμοδίων.


FOOTBALL LEAGUE

Η σημερινή γνωστή κατηγορία, η οποία θα γίνει τρίτη στην ιεραρχία. Σε αυτή θα αγωνιστούν αυτοί που θα υποβιβαστούν από την... Football League (τη σημερινή) καθώς και οι 8 ομάδες που θα κερδίσουν την «άνοδο» από την Γ' Εθνική. Επίσης, εκεί θα αγωνιστούν και οι 4 που θα προκύψουν από τα μπαράζ της. Στο σύνολο 14 ομάδες. Πρακτικά, εδώ μιλάμε και για την μοναδική αδικία, μιας και οι ομάδες που πρακτικά «ανέβηκαν» θα είναι σαν να μην το πέτυχαν ποτέ. Τηλεοπτικά και αυτό το πρωτάθλημα θα προβάλλεται από την Ε.Ρ.Τ, η οποία θα μοιράσει 1.800.000 € δια 14, για ένα πρωτάθλημα που θα απαιτεί 30.000 € για τη συμμετοχή ενός συλλόγου.

*Η 'Γ Εθνική θα συνεχίσει να υφίσταται ως η τέταρτη τη τάξη κατηγορία, με απαράλλαχτη δομή.


Η επιμονή του Υφυπουργού και η λογική, μιας και τα χρήματα που προσφέρονται είναι δυσεύρετα, κυριάρχησαν. Η αναδιάρθρωση είναι πραγματικότητα. Οι επόμενες ενέργειες που αναμένονται είναι η εγκατάσταση του VAR, που προχωράει, το ζήτημα των περιορισμών στους δανεισμούς ποδοσφαιριστών και η προσπάθεια για εξεύρεση κεντρικού χορηγού, κάτι που λείπει από την πρώτη κατηγορία χρόνια τώρα. Η χορηγία της Σουρωτής τελειώνει και φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη, ελέω της «εμπλοκής» Σαββίδη. Αν μη τι άλλο, τα μισά από αυτά να γίνουν, είναι σίγουρα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. 


Υ.Γ. 1: Ο Πανιώνιος ξεκινά με -6 την επόμενη σεζόν, μιας και δεν εξασφάλισε αδειοδότηση.

Υ.Γ. 2: Σε σημερινή επιστολή της η UEFA τονίζει ότι βλέπει πρόοδο με τις ενέργειες Βασιλειάδη και ζητά την καθαίρεση του Γκαγκάτση από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στη Λίγκα, μιας και έχει καταδικαστεί για κακούργημα. Ζητά δε, επιπρόσθετα μέτρα: Άμεση εγκατάσταση του VAR, ενέργειες καταπολέμησης της βίας, επικοινωνιακές βελτιώσεις και ουσιαστικές τομές στην Ε.Π.Ο. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της UEFA θα δώσει το παρόν και σε προσεχές Δ.Σ της Λίγκας.