Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

Επιτέλους, στόχος και όραμα!


Η χθεσινή συνέντευξη τύπου και η πρώτη... επίσημη «γεύση» που πήραν οι φίλοι του Παναιτωλικού από την ομάδα άφησε πολλές υποσχέσεις. Ο Παναιτωλικός δια στόματος διοίκησης, επιτελείου και παικτών έχει στόχο, έχει πλάνο, έχει όραμα και καλεί τον κόσμο να στηρίξει. Το TitormosNet αναλύει.

Ελπίδα. Μόνο αυτό το αίσθημα γεννήθηκε σε όσους βρέθηκαν στο γήπεδο του Παναιτωλικού το απόγευμα της Δευτέρας. Θαρρείς ότι η ομάδα είχε χρόνια, που όντως είχε, να βιώσει μία τέτοια μέρα. Από τις επτά παρά, οι θύρες του γηπέδου ήταν ανοικτές και ο κόσμος σιγά-σιγά άρχισε να μαζεύεται.


Και για να παρακολουθήσει προπόνηση, μέσα καλοκαιριού, δεν τον λες και λίγο. Ο Παναιτωλικός ποτέ δεν έχασε το λαϊκό του έρεισμα. Το Αγρίνιο τον έχει σαράκι, μια ζωή ο καημός αυτής της ομάδας θα σηκώνει 50, 500, 5.000 κόσμου από το σπίτι τους και την άνεσή τους. Γύρω στα χίλια και πλέον άτομα βρέθηκαν στην Προυσιωτίσσης για να πάρουν την πρώτη... Παναιτωλική τζούρα της χρονιάς.

Αλίμονο, ουδείς, ούτε και ο πιο υποψιασμένος θα περίμενε, εκεί γύρω στις οκτώ και κάτι, που οι παίκτες άρχισαν να εμφανίζονται στον αγωνιστικό χώρο, να διαβάσει τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε. Ο Παναιτωλικός με κάθε επισημότητα δηλώνει ότι θέλει να αλλάξει επίπεδο. Αυτή είναι η μοναδική σύντομη ανάγνωση των όσων ειπώθηκαν χθες. 

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ο Παναιτωλικός πετάει από πάνω του το «εύκολη παραμονή και ότι καλύτερο προκύψει». Από τα υψηλότερα μέχρι τα χαμηλότερα κλιμάκια της ομάδας ο στόχος τέθηκε καθαρά: Πλάνο τριετίας και εξάδα. Αυτό που ο κόσμος ήθελε, αυτό που ζήταγε. Βέβαια τα λόγια από την πράξη απέχουν, αλλά είναι ένα ξεκίνημα.

Η ουσία βρίσκεται σε μία συνολική ανάγνωση και ανάλυση του στάτους του οργανισμού Παναιτωλικός. Μιλάμε για μία ομάδα που:
  • Αναμένει δρομολογημένα έργα στο γήπεδό της, τα οποία θα την αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο.
  • Έχει εξαιρετική συνεργασία με τη Μπενφίκα, επενδύει σε  συνεργασίες με τοπικές ακαδημίες (Ελπίδες) και έχει ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στις υποδομές της, που αρχίζουν να φέρνουν σοβαρά έσοδα (βλ. Μιχάι).
  • Στελέχωσε άρτια τα επιτελεία της πρώτης ομάδας και των υποδομών (Αλήθεια, πότε είχε τμήμα Ανάλυσης και Σκάουτινγκ ο Παναιτωλικός;)
  • Διαθέτει οικονομική σταθερότητα, έχοντας εγγυητή τον Φ. Κωστούλα.
  • Ενάμιση μήνα πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της θέλει μόλις 3, μαξ 4 παίκτες για να «κλείσει» το ρόστερ.

Διόλου άσχημα. Μην μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, κρίνοντας ατομικά τους παίκτες, δεν έχουμε, άλλωστε, δείγματα γραφής. Αυτό θα γίνει μετά τα πρώτα φιλικά. Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στο τι δεν έχει ο Παναιτωλικός. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;
  • Αρκετούς έμπειρους Έλληνες. Ρίσκο, αλλά όχι και καταστροφή. Πολλές ομάδες έχουν διακριθεί με ξένους παίκτες. Όλα είναι θέμα δουλειάς προπονητή και παικτών. Η εθνικότητα δεν προδικάζει αποτελέσματα στη μπάλα.
  • Ενότητα μεταξύ γηπέδου-κερκίδων. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια, είτε για αγωνιστικούς είτε για εξωαγωνιστικούς λόγους έχει χάσει κάτι που την χαρακτήριζε, το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός και ο κόσμος του ήταν μία γροθιά κάνοντας το γήπεδο να βράζει και να είναι... κατηφόρα.
  • Άλλοθι για την οποιαδήποτε αδιαφορία, από τον οποιονδήποτε. Οι στόχοι τέθηκαν, είναι καθαροί, δουλεύουμε για να πετύχουμε τα όσα είπαμε. Δουλεύουμε και το δείχνουμε, στηρίζοντας τις επιλογές μας, τον προπονητή, τους παίκτες. Δεν είναι δυνατόν π.χ να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και το ρόστερ να έχει ακόμα «τρύπες» ή παίκτες να κάνουν «τουρισμό» ή οτιδήποτε. Έτσι δεν κυνηγάς εξάδα.
Τι πρέπει να κάνει ο Παναιτωλικός για να μετουσιωθούν οι εξαγγελίες από το λόγο στην πράξη; Να δουλέψει μεθοδικά. Για να γίνουν αυτά που μπήκαν στόχος θα πρέπει να γίνει ποιοτική προετοιμασία και διοίκηση και επιτελείο να λειτουργούν και να συνεργάζονται άψογα. Άπαντες θα πρέπει να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι πού βρίσκονται και τι κάνουν (σε αυτό βοηθά και η φετινή δομή του πρωταθλήματος που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους). Παράλληλα, θα πρέπει η Π.Α.Ε να συνεχίσει τα επικοινωνιακά της άλματα. Βίντεο παρουσίασης για τα διαρκείας, εκδήλωση παρουσίασης της νέας φανέλας, ενεργοποίηση των social media της ομάδας όπως το YouTube, είναι πράγματα που χρειάζονται και ορθώς έγιναν ή προγραμματίζονται να γίνουν. Δεν λύθηκε όμως το ζήτημα.  Το επικοινωνιακό σκέλος είναι διαρκές και χρειάζεται ασταμάτητη μέριμνα. Σίγουρα, δείχνουν να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, πράγμα ιδιαίτερα θετικό. Υπάρχει δρόμος ακόμα.

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι το εξής: Ο Παναιτωλικός πρέπει να θέσει ως σκοπό πρωταρχικό τη διάκριση ως ομάδα, ως οργανισμός. Καλές οι υποδομές και οι «περήφανες» πωλήσεις, καλά τα κολακευτικά λόγια από την ομήγυρη για το ποιόν και το ήθος μας αλλά ο κόσμος θέλει να δει τον Παναιτωλικό εκεί που αξίζει: στην ελίτ. Φυσικά και ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να είναι επιφυλακτικός, ωστόσο έχει και το χρέος να στηρίξει την ομάδα. Προσέξτε: ΧΡΕΟΣ. Την ομάδα την στηρίζουμε ΠΑΝΤΑ. 

Υ.Γ 1: Πολύς κόσμος σε πηγαδάκια χθες σχολίαζε το πόσο εύκολα ξεσηκωνόταν ο... υπόλοιπος κόσμος φωνάζοντας μαζί με τα παιδιά της Θύρας 6, δίχως να υπάρχει κάποιο διαχωριστικό στο κέντρο. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο πρέπει να επανέλθει σε εποχές... άλλες και ίσως θα ήταν καλό να «πέσει» το πλέξιγκλας που χωρίζει το πέταλο, δίχως ουσιαστικό λόγο, στα δύο. Μόνο προβλήματα στη θέαση δημιουργεί.

Υ.Γ 2: Δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να προτρέψουμε αλλιώς, διότι πολιτικοί δεν είμαστε και μας αρέσουν τα ντόμπρα λόγια. Απλά πράγματα: Αγοράστε διαρκείας. Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.