Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2019

Μία πρώτη «ανάγνωση» του προγράμματος


Μόλις χθες ο Παναιτωλικός έμαθε το πρόγραμμά του για τη νέα αγωνιστική σεζόν. Ένα πρόγραμμα διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, μιας και περιλαμβάνει λιγότερες αγωνιστικές και μία βασική παράμετρο: σε κάθε περίπτωση ο Παναιτωλικός μας θα χρειαστεί να μετέχει σε διαδικασία μπαράζ (είτε Play offs είτε Play outs). Το TitormosNet προβαίνει σε μία πρώτη ανάλυση του προγράμματος της ομάδας.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι δεν δύναται κανείς να εξάγει κανένα συμπέρασμα προκαταβολικά για το πρόγραμμα, όποιο κι αν ήταν αυτό. Ο λόγος είναι απλός. Το παζλ του ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η προετοιμασία δεν έχει καν ξεκινήσει και δεν υπάρχει κανένα δείγμα της ομάδας και της δουλειάς του Κάστρο. Η όποια προσέγγιση μπορεί να γίνει μόνο εμπειρικά και με βάση μία κάποια στοιχειώδη ποδοσφαιρική λογική. Ας δούμε τώρα πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Παναιτωλικού.


Η προσπάθεια του Τίτορμου θα ξεκινήσει από την Τούμπα, την έδρα του πρωταθλητή Π.Α.Ο.Κ. Δύσκολη αποστολή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα έχει ετοιμότητα λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Θα κουβαλάει όμως και κούραση και άγχος. Επομένως, μην έχοντας ακόμα εικόνα και για το σύνολό μας, θα «αφήσουμε» τη μπίλια να «κάτσει» στο δύσκολο ξεκίνημα. Ακολουθούν Ξάνθη εντός και Ο.Φ.Η εκτός. Μεταξύ τους μεσολαβεί διακοπή για εθνικές. Άρα; Νίκη με Ξάνθη για να υπάρχει ηρεμία και δυνατότητα ουσιαστικής δουλειάς στη διακοπή.

Στο Γεντί Κουλέ, που παραδοσιακά ο Παναιτωλικός τα βρίσκει σκούρα, θα πρέπει να παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα. Ακολουθεί η Α.Ε.Κ στο Αγρίνιο, ματς επίσης δύσκολο, όπως και η συνέχεια με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Η πρώτη πεντάδα αγώνων έχει δυσκολία για τον Παναιτωλικό και πρακτικά θα πρέπει να εξασφαλίσει σίγουρα τη νίκη με την Ξάνθη, να παίξει με τσαμπουκά απέναντι στην Α.Ε.Κ και να παίξει μπάλα σε Τούμπα, Ηράκλειο και Περιστέρι.

Από 6η μέχρι 12η αγωνιστική το πρόγραμμα «στρώνει» με ιδιαιτερότητα μόνο τα δύο σερί εκτός (5η και 6η αγωνιστική). Ομάδες όπως η Λαμία, η Α.Ε.Λ, ο Αστέρας, ο Παναθηναϊκός, ο Πανιώνιος θα πρέπει να ισοπεδωθούν με... συνοπτικές διαδικασίες αν δεν θέλει να έχει μπλεξίματα ο Παναιτωλικός. Η τελευταία αγωνιστική μας φέρνει αντιμέτωπους με τον Ολυμπιακό.

Τα συμπεράσματα ποια είναι; Αρχικά, ο Παναιτωλικός εν αντιθέσει με άλλες χρονιές δεν έχει να αντιμετωπίσει στη σειρά τους μεγάλους. Πράγμα το οποίο είναι πολύ καλό. Έπειτα, θα είναι απαγορευτική η οποιαδήποτε «κοιλιά», έτσι όπως διαμορφώθηκε το πρόγραμμα. Όχι ότι θα υπάρξει κάτι... τελεσίδικο μιας και ακολουθούν τα plays offs και τα play outs, ωστόσο η ομάδα θα πρέπει να έχει διάρκεια και βάθος στον πάγκο της. Το πρόγραμμα δεν είναι ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Όλοι θα παίξουν με όλους. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα. Ο Παναιτωλικός πρέπει να έχει κλείσει τις μεταγραφές του μέσα στο επόμενο 10ημερο και να δουλέψει εντατικά στην προετοιμασία, ώστε να «δέσει» όσο καλύτερα γίνεται το σύνολο.