Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

«Συνέταιροι» στη... θεωρία μόνο ο Παναιτωλικός στην πράξη!


Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες γύρω από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων. Διόλου παράξενο. Πέρυσι, τέτοιες μέρες η Super League βρισκόταν σε αδιέξοδο, με 7 ομάδες να μην έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και το πρωτάθλημα ήταν στον... αέρα. Φέτος, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ωστόσο, υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να επισημάνουμε για όσους έχουν «κοντή» μνήμη...

Πριν ένα χρόνο λοιπόν, επτά σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας των πρωταθλημάτων μας, με την κεντρική διαχείριση να έχει «σπάσει» από τη NOVA, ήταν χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο. Παναιτωλικός, Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Ξάνθη, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης. Επτά ομάδες που κρίθηκαν από τη συνδρομητική πλατφόρμα ως «αντιεμπορικές» ή... απλώς ανάξιες για να ασχοληθεί μαζί τους. Σημειωτέον, από αυτές υποβιβάστηκε μόνο ο Απόλλων. Παναθηναϊκός, Άρης και Παναιτωλικός ήταν στις θέσεις 4-9, τόσο βαθμολογικά όσο και ως προς τον Μ.Ο των εισιτηρίων, ενώ η Λαμία τερμάτισε στην 7η θέση του πρωταθλήματος. Ο Ατρόμητος, αν και με χαμηλή προσέλευση, βγήκε πάλι στo Europa League ενώ η Ξάνθη είναι η μόνη ομάδα, μαζί με τον Απόλλωνα που είχε κάκιστο Μ.Ο εισιτηρίων και κακή πορεία.

Για αυτές τις ομάδες ενδιαφέρθηκε η Ε.Ρ.Τ. Εκεί στεγάστηκαν τηλεοπτικά και ομολογουμένως, η δουλειά της κρατικής τηλεόρασης υπήρξε αξιόλογη ως προς την αναμετάδοση των αγώνων, ενώ παράλληλα το πρωτάθλημα «μπήκε» στα σπίτια όλων μας. Σίγουρα, βέβαια, η δωρεάν παροχή των αγώνων έπαιξε ρόλο σε ενδεχομένως μειωμένες προσελεύσεις στα γήπεδα, ωστόσο όλοι και όλα συνηγορούν ότι δίχως Ε.Ρ.Τ δε θα μιλούσαμε τώρα. 

Πολλοί έκαναν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, πελατειακές σχέσεις και χίλια δύο. Ομάδες όπως ο Ο.Φ.Η ή η Α.Ε.Κ εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις έναντι της κρατικής τηλεόρασης και των ομάδων που υπέγραψαν συμβόλαιο με αυτή. Ο λόγος, φυσικά, ότι δεν είδαν με καλό μάτι τα χρήματα που είχαν λαμβάνειν οι «7». Κι αν για την Α.Ε.Κ δεν υπήρχε θέμα βιωσιμότητας, για ομάδες όπως ο Ο.Φ.Η τα πράγματα είναι αλλιώτικα...

Όπως προείπαμε, βέβαια, πολλοί έχουν «κοντή» μνήμη.  Ενοχλήθηκε, πέρυσι, ο Ο.Φ.Η για τα τηλεοπτικά με τα τόσα χαρισμένα χρέη. Ενοχλήθηκε, πέρυσι, η Α.Ε.Κ με την τεράστια επιχορήγηση, 20 εκατομμυρίων για το γήπεδό της. Ρόδα είναι βέβαια και γυρνάει. Και να που τώρα τα ρεπορτάζ τους θέλουν να είναι σε συνομιλίες με την Ε.Ρ.Τ, όπως και ο Π.Α.Ο.Κ.

Και μέσα σε όλον αυτόν τον αναβρασμό, ενοχλήθηκε ο.... Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός που το 2009 λάμβανε 8,2 εκατομμύρια από την.... Ε.Ρ.Τ για τα τηλεοπτικά του! Και κάπου εκεί, να σου και ο Άρης που «θορυβήθηκε» από τα χρήματα που προσφέρονται στον Π.Α.Ο.Κ. Ναι, σωστά μαντέψατε. Ο καθένας κοιτάει τον... ξέρετε ποιον του. Τα ίδια θα ίσχυαν και για τις υπόλοιπες ομάδες, ουδείς εξαιρείται από αυτό τον «φαύλο» κύκλο.

Φωτεινή εξαίρεση μέσα σε αυτό το βούρκο για μία ακόμη φορά ο Παναιτωλικός μας. Η ομάδα μας τοποθετήθηκε δημόσια πριν από λίγες ώρες, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης κεντρικής διαχείρισης στα τηλεοπτικά, ώστε να υπάρχει ισότητα στην κατανομή των κερδών και θεμιτός ανταγωνισμός, προς όφελος του συνεταιρισμού. Πρακτικά, μιλάμε για τη μόνη προσέγγιση που είναι ορθολογική και ουσιώδης. Αλλά τι να το κάνεις; Μυαλό δεν πρόκειται να βάλει κανείς τους. Με τέτοιες πρακτικές ρήμαξαν το ποδόσφαιρο στη χώρα μας και το έριξαν στο τέλμα που έχει έρθει σήμερα.

Βέβαια, επειδή τα γραπτά μένουν, εδώ θα είμαστε κι όταν υπάρχουν εξελίξεις για να υπενθυμίσουμε ξανά το τι έλεγαν και το τι εν τέλει έκαναν ορισμένοι. Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε να σχολιάσουμε ότι ο συνεταιρισμός της Super League υφίσταται μόνο στη θεωρία. Ο Παναιτωλικός, ωστόσο, εξακολουθεί να αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι οργανισμός της πράξης. Και οργανισμός που προτείνει και ενεργεί με γνώμονα και το δικό του καλό αλλά και το ευρύτερο. Η εκκωφαντική σιωπή των υπολοίπων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε ότι αφορά πάντα το κοινό συμφέρον αποδεικνύει πολλά. Τέλος, φυσικά, δεν έχει κανείς κρατικοδίαιτος το δικαίωμα να μιλά για τον Παναιτωλικό, που εδώ και πόσα χρόνια έλαβε βοήθεια από τα δημόσιο για έργα υποδομής (κι όχι... παραγραφές χρεών ή οτιδήποτε τέτοιο) πρώτη φορά μόλις... εφέτος!