Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

V.A.R από την 3η Αγωνιστική


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες εγκατάστασης του Video Assistant Refferee στα γήπεδα της Superleague, ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν. Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν την 3η Αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η εγκατάστασή του είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία που απαιτεί δίκτυα οπτικών ινών και τις κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξουν το σύστημα. Στο Ο.Α.Κ.Α είναι ήδη εγκατεστημένο, ενώ γήπεδα που πληρούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές, όπως το Καραϊσκάκης και η Τούμπα δεν θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα τις όποιες διεργασίες. Σε εξέλιξη είναι και η εγκατάσταση του V.A.R στο Βικελίδης, εν όψει και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Άρη. 

Στο ερώτημα γιατί θα καθυστερήσει, λοιπόν, η χρήση του VAR στη Superleague, η απάντηση είναι απλή. Διότι γήπεδα όπως του Περιστερίου ή το Γεντί Κουλέ (λόγω παλαιότητας) αλλά και της Ξάνθης (ελέω και της απόστασής του από το κέντρο της πόλης), απαιτούν ελέγχους και πιστοποιήσεις από κλιμάκια της FIFA, πράγμα που θα πάει λίγο πίσω την όλη διαδικασία. 

Η εγκατάσταση και χρήση των νέων τεχνολογιών θα κοστίσει περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θα αναβαθμιστεί σημαντικά με αυτή την «προσθήκη».