Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Η ελληνοποίηση και τα «Αγρινιωτάκια»


Πολλοί φίλοι της ομάδας εκφράζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός έχασε σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό του στοιχείο. Με τη σημερινή ανανέωση συμβολαίων των Λιάβα, Μαλή, Τσιγγάρα και τον προβιβασμό των Φυτόπουλου, Μπακαδήμα και Καββαδία στην ανδρική ομάδα με κάθε επισημότητα, το TitormosNet δράττεται της ευκαιρίας και αναλύει.

Η ελληνική αγορά έχει γίνει ένας ιδιότυπος χώρος. Τα τελευταία χρόνια το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των τριών «ισχυρών» του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακός, Π.Α.Ο.Κ και Α.Ε.Κ) με τους υπολοίπους μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα αγεφύρωτο. Οι ομάδες αυτές έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αγοράσουν τους καλύτερους Έλληνες στην αγορά, όχι μόνο να παράξουν παίκτες αλλά και να εισπράξουν σημαντικά ποσά από πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέσσερις φετινές πωλήσεις: Κουλούρης, Νικολάου, Χατζηισαΐας και Μπακασέτας.

Οι δύο πρώτοι προϊόντα των ακαδημιών του Π.Α.Ο.Κ και του Ολυμπιακού. Πόσο πωλήθηκαν; 3.500.000 €. Έκαστος. Ο τρίτος αγοράστηκε από τον Πανιώνιο για 550.000 €, στον Π.Α.Ο.Κ δεν στέριωσε, έπαιξε δανεικός στον Ατρόμητο δύο χρονιές και πωλήθηκε στην Τουρκία για 500.000 €. Ο τελευταίος αντίστοιχα, πήγε στην Α.Ε.Κ από τον Πανιώνιο για 300.000 € το 2016 και πωλήθηκε 900.000 € στην Τουρκία. Μιλάμε για χρήματα ικανά να συντηρήσουν ομάδες της επαρχίας...

Στον αντίποδα, οι λεγόμενοι «μικρομεσαίοι» υπό νορμάλ συνθήκες, πάντα, μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο μετακινήσεων παικτών από μία δεξαμενή η οποία κάποτε είχε μέσα της πολύ πράμα. Οι «μέτριοι» για τα δεδομένα των «μεγάλων» Έλληνες ήταν πολλοί. Άρα; Κυκλοφορούσαν στην πιάτσα είτε ως ελεύθεροι είτε ως δανεικοί και ορισμένοι μεγαλουργούσαν σε επαρχιακές ομάδες. Πολλά τα παραδείγματα: Μανιάς, Καλτσάς, Μάνος, Ρισβάνης, Μαρινάκης και χίλιοι δύο άλλοι, βάλτε όποιους θέλετε στη λίστα. Κάθε πέρυσι και καλύτερα όμως...

Καλό είναι να κάνουμε τα... μαθηματικά. Από τις πωλήσεις που προαναφέραμε, για φέτος, είχαν κέρδος οι «μεγάλοι». Πολλά τα χρήματα. Γιατί να μην έχουν κέρδος και οι μικροί, πωλώντας τους παίκτες τους; Ωπ, να το πρώτο κρατούμενο. Πόσα έβαλε στα ταμεία του ο Παναιτωλικός φέτος από τον Μιχάι; 850.000 € και 15% ποσοστό μεταπώλησης. Ωραία, το σημειώνουμε. Για κάντε λίγο το άθροισμα του τι εισέπραξε ο Πανιώνιος από Χατζηισαΐα και Μπακασέτα. Βάλτε ότι μαζί με αυτούς εκείνη την εποχή πάνω-κάτω πούλησε και Κολοβό, Αραβίδη, Σιώπη και σία και καταλάβετε το νόημα και το σκοπό του άρθρου αυτού. Σημειωτέον, ο Πανιώνιος έπαιξε Ευρώπη με τα χρήματα που εισέπραξε από όλους αυτούς. 

Για να μείνει μία ομάδα της επαρχίας ανταγωνιστική πρέπει να παράγει και να πουλά. Όπως ο σημερινός μας αντίπαλος. Μέχρι εκεί όμως. Γιατί στο σκοτεινό μονοπάτι των δανεικών έμπλεξαν πολλοί και εμείς δεν το ξέρουμε και δεν θέλουμε να το μάθουμε. Όπως έκανε ο Παναιτωλικός στην περίπτωση Μιχάι: παραγωγή, πώληση και προτίμηση στο να επενδύσει και να στηρίξει τις ακαδημίες του, παρά να μαζέψει ένα μάτσο Έλληνες γυρολόγους. Μαλής, Τσιγγάρας, Λιάβας, Φυτόπουλος, Μπακαδήμας, Καββαδίας είναι παιδιά του Παναιτωλικού. Είναι φυντάνια της ομάδας, θα την πονέσουν. Χώρια που οι περισσότεροι είναι και Αγρινιωτάκια. Ωπ, να και το δεύτερο κρατούμενο. Το επίπεδο των ακαδημιών της ομάδας έχει αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια και οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε αυτό που θα στηρίξει την ομάδα μας. Δεδομένα δεν θα βγουν όλοι οι παίκτες αλλά το νερό έχει αρχίσει να κυλά στο αυλάκι. Από τους έντεκα Έλληνες της ομάδας οι δέκα να είναι δικά σου παιδιά. Μεγάλη υπόθεση.

Στην τελική στο δίλημμα ελληνοποίηση ή... -ας μας επιτραπεί η έκφραση- «αγρινιοτοποίηση» θα επιλέξουμε το δεύτερο. Τρίτο κρατούμενο ήταν αυτό και σημαντικότερο. Καλή επιτυχία να έχουν όλα τα παιδιά που υπέγραψαν σήμερα! Από μας, μία συμβουλή:


Παίξτε για το σήμα στη φανέλα και θα σας θυμούνται για το όνομα στην πλάτη!