Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Στήριξη θέλει, όχι... μίρλα!


Η σέντρα στη νέα σεζόν είναι θέμα... χρόνου. Ο Παναιτωλικός για μία ακόμη χρονιά ρίχνεται στη μάχη της Super League 1, όπως ονομάζεται πλέον η πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και το TitormosNet κάνει το... «ποδαρικό» του.

Δεδομένα, μιλάμε για ένα δύσκολο ξεκίνημα σε ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο Παναιτωλικός μετά από μία «γλυκόπικρη» περσινή σεζόν, αποφάσισε να «πατήσει» το κουμπί της ολικής επανεκκίνησης. Οι αναμνήσεις των φίλων του Παναιτωλικού από την τελευταία φορά που έγινε αυτό δεν είναι οι καλύτερες. Το καταστροφικό πέρασμα του Πόντες έχει γίνει μάθημα στους ανθρώπους της ομάδας και στον κόσμο.

Ο στόχος και το πλάνο έχουν τεθεί ξεκάθαρα. Ο Παναιτωλικός έχει να διεκπεραιώσει ένα πλάνο τριετίας, με σκοπό να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της εξόδου στην Ευρώπη και να κάνει και μία καλή ή τουλάχιστον αξιοπρεπή πορεία στο κύπελλο. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια που η ομάδα έχει παρουσία στην πρώτη κατηγορία που από το ξεκίνημα τίθεται καθαρά και ρητά ως στόχος η έξοδος στην Ευρώπη.

Σημαίνει αυτό ότι ο Παναιτωλικός μπορεί να κυνηγήσει από τη φετινή σεζόν τα πλει οφ και κατ' επέκταση την Ευρώπη; Δύσκολο να απαντηθεί. Δύσκολο για πολλούς λόγους: Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η Ελλάδα θα πάει καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέτος ώστε να περάσει την Κύπρο και να μην χάσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για τις ομάδες της του χρόνου, αρχικά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το Κύπελλο θα τα φέρει έτσι που να... «βολεύουν». Μα το κυριότερο, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Παναιτωλικός θα είναι αρκετά δυνατός αγωνιστικά ώστε να πραγματώσει το στόχο. Αυτό προκύπτει ως απόρροια των πολλών αλλαγών στο ρόστερ όπως και του πόσο άρτια και άμεσα θα περαστεί η νέα αγωνιστική φιλοσοφία.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Παναιτωλικό είναι ο Λούις Κάστρο. Αν ο προπονητής κατορθώσει να «δέσει» την ομάδα ώστε να αρχίσει να «ρολάρει» πριν την... παρέλαση τότε θα μπορέσει να κοιτάξει προς το... ρετιρέ. Και φέτος, λόγω και της δομής του πρωταθλήματος δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλαρότητας. Η μπάλα ξεκινά να παίζεται τώρα και τελειώνει Μάιο.

Οι αλλαγές λοιπόν στο ρόστερ ήταν πολλές και μεγάλες. Ποιοτικά φαίνεται ότι ο Παναιτωλικός έχει βελτιωθεί, αλλά αυτό μπορεί να λεχθεί μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Πολλοί δε ανησυχούν και για την έλλειψη ελληνικού στοιχείου. Δικαιολογημένα ή όχι θα φανεί στην πορεία.

Εμείς θα σταθούμε στο ζήτημα του κόσμου, ωστόσο. Κυκλοφορώντας στο Αγρίνιο μπορεί εύκολα να ακούσει ο καθένας το «μακρύ» και το «κοντό» του καθενός. Οι αλλαγές που έγιναν φέτος ήταν μεγάλες, ξαναλέμε, και δεν περιορίστηκαν μόνο σε προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Ο Παναιτωλικός άλλαξε επικοινωνιακά, δομικά, αγωνιστικά. Όλα αυτά έχουν σηκώσει «ψιθύρους» στην πόλη. Η ομάδα «ακούγεται» ξανά και συζητιέται. Πολλοί εκφέρουν τις αμφιβολίες τους και δικαιολογημένα. Άλλοι έχουν ήδη προμηθευτεί τα διαρκείας τους, όπως κάθε χρόνο ενώ άλλοι εκφράζουν υπέρμετρη φιλοδοξία για τη νέα χρονιά.

Ο Παναιτωλικός άλλαξε. Προς το καλύτερο; Προς το χειρότερο; Ο χρόνος είναι κριτής και όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι ο σκοπός και η θέληση όλων όσων ζουν κι ασχολούνται για και με τον Παναιτωλικό είναι το καλύτερο. Σε κάθε νέα αρχή οφείλουμε να είμαστε ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ. Τέλος, κάθε αρχή και δύσκολη... Ξεκίνημα αύριο στην Τούμπα. Η ομάδα θέλει στήριξη, όχι άλλη μίρλα. ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΑΡΑ!