Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Για να «κλείσει» στόματα...


Η διακοπή του πρωταθλήματος μόνο ευεργετική ήταν για τον Παναιτωλικό. Προπονητής και παίκτες είχαν χρόνο για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των πρώτων αγωνιστικών, Αριγίμπι και Σιέστεντ μπήκαν σε φουλ ρυθμούς προπόνησης ενώ η ομάδα μπόρεσε, γενικότερα, να δουλέψει τη συνοχή της, να «δέσει». Ζητούμενο πλέον το καλό αποτέλεσμα στο Ηράκλειο.

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έδωσε μέχρι στιγμής ο Παναιτωλικός. Ο Τίτορμος καλείται να πάρει αποτέλεσμα σε έδρα που δεν έχει νικήσει ποτέ: η προϊστορία είναι, άλλωστε, αμείλικτη. Η ήττα στην Τούμπα ήταν «εντός προγράμματος» αλλά το στραπάτσο με την Ξάνθη όχι. Η αποστολή στην Κρήτη δεν είναι καθόλου εύκολη.

O O.Φ.Η έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά στο πρωτάθλημα και έρχεται από δύο θετικά εκτός έδρας αποτελέσματα. Προφανώς και θα μπει δυνατά στο παιχνίδι, προφανώς και η έδρα του θα παίξει το ρόλο της. Ο Παναιτωλικός πρέπει να βάλει για τα καλά τα... πόδια του «στη φωτιά». Ότι δηλαδή ακριβώς δεν έκανε πέρυσι στο ίδιο γήπεδο.

Ουσιαστικά, η αναμέτρηση στο Γεντί Κουλέ έχει χαρακτήρα πρόωρου τελικού για τον Παναιτωλικό. Δεν είναι κακό να το πούμε, είναι η αλήθεια. Κάθε αγωνιστική που θα περνά και θα βρίσκει τον Τίτορμο «κολλημένο» στο μηδέν, θα κάνει αυτομάτως «τελικό» την αμέσως επόμενη. Και το βάρος στις πλάτες των παιχτών και του προπονητή θα μεγαλώνει. Το σύνολο του Κάστρο χρειάζεται να παίξει ήρεμο, μυαλωμένο ποδόσφαιρο, όπως έπραξε σε μεγάλο βαθμό στην Τούμπα. 

Παράλληλα, οφείλει να δημιουργήσει, ξεφεύγοντας από την επιθετική στασιμότητα των δύο πρώτων αγωνιστικών και να «τελειώσει» τις φάσεις του. «Πρέπει να βρούμε γκολ» τόνιζαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Παναιτωλικού σήμερα στο Emileon. Είναι κίνητρο η καλή εμφάνιση και το θετικό αποτέλεσμα. Ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, όμως, θα πρέπει να είναι για τους ποδοσφαιριστές η ευκαιρία να «κλείσουν» στόματα, είτε καλοπροαίρετων είτε.... κακοπροαίρετων.

Και εξηγούμαι. Αν ο Παναιτωλικός τα καταφέρει στο Ηράκλειο, γιατί σαν Παναιτωλικός που είμαι το πιστεύω ότι μπορεί, όπως κάνω σε κάθε αγώνα, θα σταματήσει τη δικαιολογημένη -μέχρις σημείου- «μουρμούρα» εντός.. «των τειχών». Οι παίκτες θα αποκτήσουν ψυχολογία και θα πάψει η εύλογη αμφισβήτηση του εαυτού, που γεννά η ανθρώπινη σκέψη μετά από τις αποτυχίες. Οι ίδιοι ξέρουν για το τι είναι ικανοί, είναι κρίμα για τους ίδιους πρωτίστως. Αυτά σε ότι αφορά την... καλοπροαίρετη πλευρά. 

Για τους κακοπροαίρετους, που εξαπολύουν «πυρά» για τον Παναιτωλικό εκεί στην Αθήνα, όπως έκαναν και παλαιότερα, λέγοντας τα δικά τους μέχρι και σε βάρος του Τραϊανού Δέλλα, εύχομαι ειλικρινά ο Παναιτωλικός να πάρει τη νίκη στο Ηράκλειο και να μην είναι με την «πλάτη στον τοίχο» την επόμενη αγωνιστική. Δεν το έχουμε σε τίποτα να κεράσουμε ξανά... «Σφηνάκια» στο Αγρίνιο. Το κάναμε και πέρυσι.