Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Αν όχι αυτός, τότε κανείς!


Ο Μάκης Χάβος είναι «προ των πυλών» του Παναιτωλικού. Ο Μακεδόνας τεχνικός επιστρέφει, όπως όλα δειχνουν, για... τέταρτη φορά στο Αγρίνιο και κατά μία... «διαβολική» σύμπτωση, έρχεται πάλι για να «βγάλει» την ομάδα από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί.

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Ουδείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο Μάκης Χάβος θα κάνει τον Παναιτωλικό να «πάρει» μπροστά. Γνωρίζει τον σύλλογο καλύτερα από κάθε άλλο προπονητή που έχει αναλάβει. Του έχει ζητηθεί να πράξει το ίδιο που του ζητείται και τώρα. Δύο φορές μάλιστα, πληροφοριακά. Το πέτυχε, τόσο στη Β' Εθνική, παίρνοντας την ομάδα από τη μέση της βαθμολογίας και οδηγώντας την σε άμεση επάνοδο, όσο και στη Super League, στη τελευταία του θητεία στον Παναιτωλικό, που έληξε πριν από ενάμισι έτος, αν και η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη, ως προς το σύνηθες πλέον... «κάτι παραπάνω».

Το κοινό παρελθόν Χάβου - Παναιτωλικού ανάγεται πίσω, στο 2006. Πόσοι είναι αυτοί που θυμούνται ότι ο κ. Χάβος έχει διατελέσει και... βοηθός προπονητή του Λύσανδρου Γεωργαμλή;

Μάκης Χάβος, τα χρόνια της... «νιότης» στα δεξιά της φωτογραφίας

Ναι, είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για να βγάλει τον Παναιτωλικό από την κρίση ο Χάβος. Γιατί πέραν από τις ικανότητες σε προπονητικό επίπεδο, διαθέτει και βαθιά γνώση της κατάστασης εντός ομάδας και εντός πόλης.

Στην πρώτη του θητεία, ως προπονητής, στον Παναιτωλικό ο Χάβος πέτυχε τα απίστευτα. Ανέβασε την ομάδα «τραίνο» από τη Football League με το διπλό στο Πανθεσσαλικό (με γκολ του Χ. Κουτσοσπύρου) να είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Τις μεγαλύτερες στιγμές του μέχρι τώρα στη Super League ο Παναιτωλικός με τον Χάβο τις έζησε. Νίκες απέναντι σε Π.Α.Ο.Κ, Παναθηναϊκό, ισοπαλία στο Αγρίνιο με τον Ολυμπιακό, εκπληκτικό κατά διαστήματα ποδόσφαιρο. Μέσα σε  κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, σε σύνολο 105 αγώνων μέτρησε 46 νίκες, 27 ισοπαλίες και 32 ήττες.

Στη δεύτερη θητεία του τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά. Σε 35 συνολικά αγώνες, ο Παναιτωλικός ηττήθηκε 18 φορές, νίκησε 8 και αναδείχθηκε ισόπαλος άλλες 9. Ωστόσο, πριν από εκείνη την... αδιανόητη ήττα από το Λεβαδειακό στο Αγρίνιο, τον Οκτώβριο του '17, η ομάδα του Χάβου έδινε πολύ όμορφα ποδοσφαιρικά δείγματα. Η ικανότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου φάνηκε περίτρανα στη Λαμία, με την οποία επίσης έκανε εξαιρετικά πράγματα σε πρωτάθλημα και κύπελλο. 

Ο Μάκης Χάβος μπορεί να ξεκολλήσει τον Παναιτωλικό από τον «βούρκο». Για να το καταφέρει όμως χρειάζεται απόλυτη στήριξη σε όλα τα επίπεδα και αμέριστη εμπιστοσύνη από όλους, τόσο μέσα στην ομάδα όσο και από τον κόσμο. Ο Παναιτωλικός υπό τις οδηγίες του Χάβου μεγαλούργησε. Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «όνειρα». Αρχικά κοιτάμε το πώς θα «ξεκολλήσει» η ομάδα από τον... πάτο. Δεν είναι λύση ανάγκης, δεν είναι «κακή» ανακύκλωση. Τα διαπιστευτήρια υπάρχουν για τον συγκεκριμένο, ξέρουμε ότι μπορεί να μεταμορφώσει τον Παναιτωλικό αν τα πράγματα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν, σε όλα τα επίπεδα. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και πολύ πιο δύσκολες. Αλλά αν δεν μπορεί αυτός, τότε δε μπορεί... κανείς!