Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Τα 5 πρόσωπα ενός μεταμορφωμένου Παναιτωλικού


Μαχητής, λεβέντης, τσαμπουκάς, άτυχος και αδικημένος. Ο Παναιτωλικός για μία ακόμη φορά ξεγύμνωσε περήφανα και μοναχικά, όπως πάντα έκανε, το σαθρό οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που βρήκε την ευκαιρία να τον... υποβιβάσει.

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Πριν τον αγώνα γράφαμε ότι η Λίγκα δείχνει στον Παναιτωλικό ξεκάθαρα ότι δεν τον θέλει με τις διαιτητικές αποφάσεις. Εισπράξαμε έντονη ειρωνεία από αρκετούς. Το TitormosNet είναι ένα απόλυτα δημοκρατικό ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ μέσο, επομένως δεκτή η κάθε άποψη που τηρεί τις αρχές της δεοντολογίας. Να όμως που πανηγυρικά δικαιωθήκαμε.

Δεν είμαστε ούτε υπέρ ενός ούτε κατά άλλου. Είμαστε ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΙ. Ουδείς αμφιβάλλει ότι στον φετινό Παναιτωλικό έγιναν λάθη σχεδιασμού και μάλιστα σοβαρά, όπως πολλάκις έχουμε γράψει και στηλιτεύσει. Αλλά το να μιλάει ο οποιοσδήποτε φίλος της ομάδας για τη διαιτησία σα να μη συμβαίνει τίποτα είναι απαράδεκτο. Και πόσο μάλλον μετά και τα σημερινά.

Πάμε στα αμιγώς του αγώνα τώρα. Ο Παναιτωλικός ήταν συγκλονιστικός απόψε. Και ήταν συγκλονιστικός γιατί έπαιζε ως αουτσάιντερ, με ψυχολογία στα «τάρταρα» απέναντι σε αντίπαλο που είχε το μομέντουμ. Η σημερινή εμφάνιση αφήνει πικρία γιατί ξανά δεν γευτήκαμε τη χαρά της νίκης. Αλλά αλήθεια, πόσοι έφυγαν με αίσθημα ικανοποίησης από το γήπεδο; Με μία σπίθα να αναγεννάται μέσα τους ότι «αυτή η ομάδα ρε 'σεις μπορεί να το παλέψει»; Προσωπικά ανήκω σε αυτούς.

Δε θα σταθώ καθόλου στις γελοιότητες του ρέφερι Ζαχαριάδη. Απέβαλε και τον Κουτσοσπύρο για να μη μας χαλάσει την παράδοση των αποβολών. Δε θα σταθώ στην ανυποληψία που έριξαν οι ιθύνοντες τον μηχανισμό του VAR. Θα σταθώ σε άλλα πρόσωπα, στα πρόσωπα του μεταμορφωμένου Παναιτωλικού που πάλεψε σα λιοντάρι μέσα στη βροχή απόψε.


Αρχικά στους δύο κύριους από πάνω. Αφήνω μόνο ένα ερώτημα. Απλό, άμεσο και κατανοητό. Μήπως να στραφούμε στο αμιγώς ελληνικό μοντέλο και να αφήσουμε την Πορτογαλία και τις άλλες αγορές για επιλεκτική ενίσχυση; Νομίζω ότι η παρουσία των Τσιγγάρα και Λιάβα σήμερα (θετικός ήταν και ο Φυτόπουλος) αποτελούν τεκμήριο.


Δευτερευόντως στον άνθρωπο αυτό. Που δεν είναι ικανοποιημένος. Που πονάει την ομάδα, που γουστάρει τον κόσμο της, που θέλει να την βάλει ξανά στις ράγες. Που δηλώνει ότι επιτυχία για αυτόν θα είναι να φτάσει τον Λιάβα και τον Τσιγγάρα να παίξουν στην Εθνική. Στον άνθρωπο που μπορεί να αναμορφώσει τον Παναιτωλικό και που αξίζει και ο τελευταίος αμφισβητίας του να εμπιστευτεί.


Έπειτα σε αυτόν εδώ. Σήμερα είδα έναν κανονικό τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια της ομάδας μου. Με καίριες επεμβάσεις, με σιγουριά, με καλό βολέ. Σε έχουμε ανάγκη σταθερά εκεί Κρίστοφερ. Φρόντισε και στη Νέα Σμύρνη να είσαι έτσι. Αδικείς τον εαυτό σου. Και αρκετοί άλλοι παίκτες είναι άξιοι συγχαρητηρίων αλλά δεν κερδήθηκε τίποτα με μία καλή εμφάνιση.


Σειρά παίρνει ο Μάκης Μπελεβώνης. Του δίνω ολόψυχα συγχαρητήρια για την κίνησή του να κάνει τις δηλώσεις που έκανε. Λειτούργησε ως όφειλε, με πυγμή, προασπίζοντας τα συμφέροντα της ομάδας και δείχνοντας ότι ο Παναιτωλικός δε θα γίνει έρμαιο κανενός. Πολλοί θα πείτε ότι είναι πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Πολλά πράγματα, όπως έγγραφες διαμαρτυρίες ή κατ' ιδίαν κουβέντες λίγοι τις γνωρίζουν. Κακώς θα πω. Ο κόσμος έχει ανάγκη να βλέπει τέτοιου είδους πυγμή τακτικότερα. Γουστάρει και εκτιμά να βλέπει ότι ο Παναιτωλικός έχει πρόσωπα που λειτουργούν προασπίζοντας το όνομά του και την τιμή του.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι ορθώς έπραξε εν τέλει η Π.Α.Ε και εφάρμοσε το μέτρο που εφάρμοσε στην παρούσα φάση με τα διαρκείας. Και να το κάνει και με τους άλλους μεγάλους. Όχι ότι δεν υπήρχαν φίλοι του αντιπάλου στο γήπεδο σήμερα. Κάθε άλλο. Τα πράγματα ήταν ως όφειλαν να είναι. Και αυτό έχει ανάγκη η ομάδα στην φάση που είναι. Και στην τελική αφήνω και μία πρόταση εδώ: Ας ανοίξει εκ νέου η αγορά διαρκείας με ένα αντίστοιχα μειωμένο (βάσει αριθμού αγώνων) κόστος, μέσα στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τον Π.Α.Ο.Κ. Όποιος Παναιτωλικός θέλει να είναι εκεί να το κάνει!

Τέλος, το πρόσωπο που θέλω να σταθώ είναι εσύ. Ναι εσύ, φίλε του Παναιτωλικού, Αγρινιώτη, ξενερωμένε, «αρρωστάκι», διοικητικέ, οργανωμένε, ανοργάνωτε ή ότι στο διάολο είσαι που κάθεσαι μία παρά το βράδυ και διαβάζεις αυτές τις αράδες. Όλοι Παναιτωλικοί είμαστε, όλοι μαζί θα τον κρατήσουμε στην κατηγορία. Δεν θα κερδίσει τίποτα ο Παναιτωλικός αν δεν υπάρξει συσπείρωση. Το σημερινό χειροκρότημα στο τέλος ας είναι ο οδηγός μας.

Όλοι Νέα Σμύρνη!