Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019

Ζantac, σθένος και υπομονή...


Μετά από πολλά χρόνια ο φίλαθλος κόσμος του Παναιτωλικού έχει... «προσδεθεί» για μία «βόλτα» για «γερά» στομάχια: στην πιο δύσκολη σεζόν των χρόνων του στη Superleague και των εποχών της ευημερίας του συλλόγου, γενικότερα.

Του Θωμά Μαυραγάνη

Το 11/12 ο Παναιτωλικός υποβιβάστηκε. Είχε κάνει ένα εξαιρετικό πρώτο μισό πρωταθλήματος, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τα πολλά χρόνια απουσίας από την Α΄ εθνική, με ένα ρόστερ αξιόλογο, κατά γενική ομολογία, και ένα γήπεδο γεμάτο. Την επάνοδο της ομάδας στα «σαλόνια» ακολούθησαν δύο εξαιρετικές σεζόν, με ποιοτικούς παίκτες και την Ευρώπη να γίνεται παραλίγο... πραγματικότητα.

Το 15/16 ήρθαν αλλαγές. Ο Παναιτωλικός αν και δεν είχε κακό βαθμολογικό ξεκίνημα, δεν ενέπνεε σιγουριά. Η κατάσταση περιπλέχτηκε λόγω των ηττών με βαρύ σκορ και την απομάκρυνση του Πόντες, αλλά με την έλευση του Μαντζουράκη, ο Παναιτωλικός ναι μεν έσωσε την κατηγορία αλλά έμεινε απλώς σε μία.. στασιμότητα. Ακολούθησε η περίοδος Χάβου, στην οποία η ομάδα έδειξε δυνατότητες αλλά η κατάσταση «στράβωσε», όπως και η περίοδος Δέλλα, με τον οποίο ο Παναιτωλικός έφτασε σε σημείο να κοιτά ξανά, μετά από χρόνια, τον βαθμολογικό πίνακα από ψηλά.

Φτάνουμε στο σήμερα, σε ένα γήπεδο με 1.500 - 2.000 κόσμο μάξιμουμ, με ένα ρόστερ που πρώτη φορά δείχνει να έχει τόσο χαμηλό «ταβάνι», στα 3 χειρότερα της κατηγορίας τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη, με μία ομάδα που σε 10 αγωνιστικές δεν έχει κάνει νίκη. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, δυστυχώς και τα λάθη που κοστίζουν, σε πολλά επίπεδα, μέσα κι έξω από το γήπεδο, επαναλαμβανόμενα. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν.

Αντικειμενικά, και να μισεί κάποιος την ομάδα δεν μπορεί να πει ότι σε καμία αγωνιστική δεν έχει παίξει μπάλα για να κερδίσει. Αντικειμενικά επίσης, όπως και κάθε χρόνο, η διαιτησία δεν δίνει «ούτε τα σπόρια». Φέτος ακόμα και με VAR  o Παναιτωλικός θα χάσει ακόμη και την πιο οριακή φάση. Προς Θεού δεν μας φταίει η διαιτησία, απλώς με το υπάρχον ρόστερ υπάρχει δυσκολία στο να κερδίσει η ομάδα γενικά και η αποστολή νίκη γίνεται ακόμη δυσκολότερη όπως έχεις να διαχειριστείς και τη διαιτησία. Νόμος είναι ότι όταν σε βρουν... αδύναμο, θα σε «πατήσουν». Η επιλογή του Παναιτωλικού να είναι ανεξάρτητος μετράει και δείχνει και τις επιπτώσεις της.

Και φτάνουμε στο παρασύνθημα. Ναι, δεν είναι ο Παναιτωλικός που ονειρευόμαστε, ο στόχος της εξάδας φαίνεται, να το θέσουμε ευγενικά τουλάχιστον... αστείος. Η ποιότητα δυστυχώς κρίνει και τον αριθμό ατομικών λαθών που γίνονται, τα οποία δυστυχώς είναι πολλά και για να φτάσει η ομάδα στη νίκη χρειάζεται όλοι να δώσουν το 100% κυριολεκτικά. Η πρώτη διορθωτική κίνηση έγινε με την έλευση του Χάβου, ενός προπονητή-διαχειριστή που ξέρει  και πονάει την ομάδα. Αλλά δεν αρκεί από μόνη της.

Το να καταλογίζει ο οποιοσδήποτε, γραπτά ή προφορικά έστω και το παραμικρό μερίδιο ευθύνης στον κόουτς για τις στημένες φάσεις είναι απλώς γελοίο. Ναι, η ομάδα έχει δεχτεί 8 γκολ από στημένες φάσεις αλλά δεν φταίει ο Χάβος για τα 3 πέναλτι και τις 2 αποβολές σε 4 ματς, μην τρελαθούμε. Δεν είναι σωστό να ρίχνουμε έτσι ευθύνες στο μόνο καπετάνιο που ανέλαβε το πηδάλιο σε πλοίο που... βουλιάζει.

Η ομάδα μπορεί ακόμη να σωθεί. Μέχρι το τέλος της σεζόν έχει ακόμα πολύ δρόμο, αλλά με τις παρούσες συνθήκες δε φαίνεται φως. Εκεί βέβαια, στο τέλος, πρέπει να κάνει ο καθένας το ταμείο του. Θα... «πονέσουν» τα μάτια μας, θα στενοχωρηθούμε αλλά το ερώτημα είναι αν έχουμε το σθένος και την υπομονή, έστω και με ένα περιστασιακό... Zantac να μην «πέσουμε» Γιατί η ομάδα για να μην πέσει εκτός από όλα τα υπόλοιπα χρειάζεται και στήριξη.


Υ.Γ. 1: Τα σχόλια για τις κατηγορίες που έπαιζαν οι ποδοσφαιριστές είναι άτοπα και δεν βοηθάνε, πολλοί από το ρόστερ άλλες χρονιές δεν θα πέρναγαν απ'έξω, πολλοί δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει Παναιτωλικός αλλά αυτούς έχουμε και πρέπει να δίνουν ότι έχουν. Η καταλληλότητά τους είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί άλλη στιγμή. «Την ιστορία την γράφουν οι παρόντες» όπως είχε πει και ο Τραϊανός Δέλλας.

Υ.Γ. 2: Πώς να μην αγανακτεί ο κόσμος όταν ακόμη δεν γνωρίζει γιατί είναι εκτός ομάδας ο Κυριακίδης;