Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Δική μας αφέλεια, δικά μας και τα πάθη...


Ο Παναιτωλικός γνώρισε την ήττα με 3-0. Ο αντίπαλος στο γήπεδο ήταν πιο ψυχωμένος, έπαιξε για τη νίκη, τα έδωσε όλα στο γήπεδο και δίκαια κέρδισε, στέλνοντας τον Παναιτωλικό στον... πάτο της βαθμολογίας...

Του Κωνσταντίνου Ρίγκου

Η ανακοίνωση του Παναιτωλικού κατά της διαιτησίας πέφτει σαν «κεραυνός εν αιθρία». Ακριβώς γιατί βγήκε στη δημοσιότητα. Ένας Παναιτωλικός που μέχρι τώρα επέλεγε να διαμαρτύρεται με τρόπους πιο... «εκλεπτυσμένους», βλέπει φέτος την ελληνική διαιτησία να του συμπεριφέρεται ως «φτωχό συγγενή». Όταν το ποδόσφαιρο δε σου φέρεται με υπευθυνότητα, ούτε εσύ θα φέρεσαι με υπευθυνότητα απέναντί του. Η ομάδα είναι πάνω από όλους και όλα.

Ο Παναιτωλικός έχει κάθε δίκαιο να διαμαρτύρεται για την άνιση διαιτητική αντιμετώπιση. Για μία ακόμη φορά δεν καταλογίζεται καθαρό πέναλτι (σε δύο περιπτώσεις), για μία ακόμη φορά η ομάδα έχει απέναντί της το VAR. Αλλά δεν έπαιξε και μπάλα για να ζητά και κάτι περισσότερο!

Ναι, έχει δίκιο να διαμαρτύρεται. Αλλά πού να το βρει; Κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά την ομάδα και το γεγονός ότι οι αντιδράσεις του Παναιτωλικού ήταν... soft και «σεβάσμιες» προς το ποδόσφαιρο ίσως να εξηγούν το γιατί. Η Ελλάδα είναι η χώρα του «φαίνεσθαι»...

Σίγουρα, το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός είναι εκτός... «κλικών» παίζει ρόλο. Όμως η ομάδα δεν είναι άμοιρη ευθυνών, κακά τα ψέμματα. Ποδοσφαιρικά έχει δώσει δικαιώματα ο Παναιτωλικός και τον... «πατάνε» αυτή τη στιγμή. Η ανεπάρκεια που υπάρχει στο ρόστερ, ως απόρροια λαθών σχεδιασμού, είναι βασικός παράγοντας. Η άγνοια των πολλών ξένων παικτών της ομάδας για τις απαιτήσεις είναι ένας άλλος. O Παναιτωλικός φταίει σε πολύ μεγάλο βαθμό για την κατάστασή του.

Προσωπικά δε θα ζητήσω ευθύνες από κανέναν πιτσιρικά. Δε μου φταίει ο -και σήμερα φιλότιμος- Λιάβας. Ούτε ο Τσιγγάρας, ούτε ο Φυτόπουλος. Την πονάνε την ομάδα αυτά τα παιδιά. Θα ζητήσω ευθύνες από έμπειρους παίκτες που δεν ανταποκρίνονται. Αλλά μου κακοφαίνεται όταν μόνο δύο παίκτες από ολόκληρη αποστολή πάνε να απολογηθούν στον κόσμο που και σήμερα άφησε δουλειές, σπίτια, οικογένειες, διαβάσματα και έδωσε το παρόν και στη Νέα Σμύρνη. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δύο παίκτες οι οποίοι δεν είναι καν Αγρινιώτες! Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη από αυτόν τον κόσμο ρε παιδιά; Κάποιος να βγει μπροστά να πει μία κουβέντα, κάτι. Ομάδα και κόσμος πρέπει να γίνουν ένα, όπως ένα ήταν ο Πανιώνιος με τον κόσμο του σήμερα. Τόσο απλό.

Ευθύνη θα ζητήσω για την ριζική αναμόρφωση του ρόστερ προς το χειρότερο. Έγιναν αστοχίες για τις οποίες μετά από έναν γύρο (ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα) θα πρέπει ο Παναιτωλικός να λάβει θέση, όπως έκανε και τώρα με τη διαιτησία. Πάγιο αίτημα του κόσμου ήταν παλαιότερα να βλέπει δυναμικές αντιδράσεις όταν η ομάδα αδικούταν, πάγιο αίτημα είναι να ακούσει και ένα συγγνώμη για τα λάθη. Ίσα ίσα, συσπείρωση θα προκαλέσει κάτι τέτοιο...

Εν κατακλείδι, γιατί τα χιλιόμετρα που διέσχισα σήμερα ήταν μπόλικα και μέσα σε λίγο χρόνο. Ο Παναιτωλικός οφείλει να παραδειγματιστεί. Να αλλάξει. Πολυεπίπεδα. Ακολουθούν παιχνίδια εξαιρετικά δύσκολα και η εικόνα της ομάδας δεν γεννά ελπίδες. Χρειάζεται ενίσχυση. Τώρα, άμεσα, με παίκτες ποιοτικούς, με παίκτες από το «πάνω ράφι», που θα μπουν να παίξουν αμέσως. Χρειάζεται παραδοχή, χρειάζεται αυτοκριτική, χρειάζεται ΑΜΕΣΗ δραστηριοποίηση, χρειάζεται ενότητα. Όλα αυτά ξεκινούν από την ίδια την ομάδα.

Δική μας αφέλεια, δικά μας και τα πάθη... Στο χέρι των ανθρώπων του Παναιτωλικού είναι να αλλάξουν τις πολύ δύσκολες αυτές καταστάσεις. Τώρα θα κριθούν και θα ξεχωρίσουν, όλοι και όλα.


Υ.Γ: Η στεναχώρια κρατά για ένα βράδυ, η περηφάνια κρατά για πάντα. Παναιτωλικός κι όπου μας βγάλει!